Tuning to moc není, ale přece jen info pro případné zájemce. Tak mám za sebou zhruba týden ježdění s couvací kamerou a musím to pochválit. Přestože jsem ji instaloval hlavně kvůli ženě, používám ji taky a je to dobrá věc (aspoň tedy u větších aut).
Původně jsem sice přemýšlel nad parkovacím asistentem, ale pak jsem si říkal, že zabiju dvě mouchy jednou ranou a koupil kameru s monitorem. Je to jakási příprava na DVD. Možnost byla buď monitor v clonítku (to mi ale přišlo nepraktický, při každém couvání sklápět clonítko), takže vyhrála druhá možnost - monitor ve vnitřním zrcátku. Na výběr jsou buď s malými 3-4"TFT (vyloženě omezeno jen na couvání) nebo pak větší 6-8"TFT. Vydražil jsem 7"TFT v setu s kamerou.
Montáž vcelku jednoduchá. Zrcátko se nacvakne na původní, AV kabel dostatečně dlouhej, aby došel pod obložením pod nohy spolujezdce. Připojí se napájení a směrem dozadu se vede drát k couvačce (bohužel nemám schéma, který drát pod palubkou by to mohl být), napájení pro kameru (pokud není někde v kufru) a AV kabel pro kameru. Tahle činnost mi zabrala asi 15 minut, chtěl jsem to mít pěkný, aby mi nikde nelezly dráty, takže jsem sundával některé části obložení.
Pro kameru se vyvrtá díra v nárazníku, pomocí dodaných kroužků se nastaví naklonění kamery. Nevýhoda je, že kamera nemá označení, kde je vrch/spodek, takže jsem musel natáčet a sledovat přes sedačky monitor. Po vyrovnání se to zezadu dotáhne kontra matkou. Ke kabelům se připojí napájení a AV kabel zepředu. Ještě se přicvakne drát k couvačce. Instalace kamery mi trvala skoro půl hodiny, protože bylo potřeba sundat nárazník a pak si taky pohrát s natočením/nakloněním kamery.
První zkouška a vše běží jak má. Při zařazení zpátečky se monitor automaticky zapne a přepne se na vstup z kamery. Druhý vstup do monitoru je k dispozici pro DVD. Obraz je ostrý, bez problémů viditelný i při slunku. Kamera má velmi slušný záběr i do stran, jo a otáčí obraz levá/pravá - tj. stejně jako když se člověk dívá do zrcátka - to je pro mě výhoda, protože jsem zvyklej couvat podle zrcátek. Jezdil jsem i v dešti a nijak zvlášť se to nešpiní, normální cákance se na kvalitě obrazu neprojeví, takže není třeba kameru stále umývat.
A pár foteček... srovnání velikosti původního zrcátka a zrcátka s 7" TFT.